Hampshire Now - your County Council magazine

Petersfield station area to get £200,000 facelift

Tuesday, 08 July 2014

Petersfield railway station and Lavant Street, leading to the town centre, are set to benefit from a £200,000 facelift. The works will make this shopping area more pedestrian friendly, with wider pavements, cycle parking and changes to on-street parking.

The funding has been secured from Central Government's Local Sustainable Transport Fund and contributions from developers.

Hampshire County Council is working in partnership with East Hampshire District Council, Petersfield Town Council, South Downs National Park, South West Trains and other local partners on the project.

The proposals for these improvements will be on public display from Monday 14 July and work is planned to start in early 2015.

Councillor Seán Woodward, Hampshire County Council's Executive Member for Economy, Transport and Environment, said: "We are developing proposals that will improve the public transport gateway to the South Downs National Park by making sure Petersfield railway station is an attractive entry point. We want to enhance the quality of Lavant Street to reflect its location within the Conservation Area, and encourage greater footfall in this part of town by making Lavant Street and the station forecourt more pedestrian friendly.

"Petersfield is a historic market town that is ideally situated in the beautiful South Downs National Park and through these proposals we want to unlock all the economic potential that brings, by encouraging visitors and equally providing access to everyone to areas of education and employment."

Members of the public will get the chance to look at the proposals while they are on display at Winton House, 18 High Street Petersfield, from 1pm-8pm, and afterwards at the Town Hall and Petersfield Library from July 15 until the end of the month.

Key features would include:

  • Wider pavements where possible.
  • The road re-designed to slow traffic and make it easier for pedestrians to cross, including the introductions of raised 'tables' at Chapel St and Charles St junctions, plus a central pedestrian crossing area with an improved footway link to the Swan St car park.
  • Revised on-street parking arrangements.
  • Tree planting
  • Cycle parking.
  • Additional pedestrian space by the station entrance, incorporating better signposting information.
  • Improved planting.

« News Calendar