back search

hantsweb

Sustainability

Horrill Centre

Images of the Horrill Centre

The design proposals for the new Well-Being and Day Opportunity Centre were developed in close consultation with a wide range of specialists, consultants and other stakeholders. The masterplan was developed in collaboration with New Forest District Council.

The building is a single storey timber pavilion.  It is compact with the larger rooms (primary, dining, craft, quiet and day rooms) leading onto a sheltered and secure garden area.  A projecting canopy shelters and welcomes visitors, whilst also providing access for mini/midi buses.  A cycle/footpath also leads to the centre.

Circulation is open and barrier free, linking the primary dayrooms.  Plenty of natural daylight and ventilation is provided into the centre of the building via clerestory windows. The circulation route is terminated at each end by a distinctive seating area to facilitate way-finding. Accent colours are used to link internal and external areas with sensory planting to raised beds and borders within the private garden.

Sustainable design features include a super-insulated and air tight building with high performance timber windows and passive ventilation to conserve energy. Natural low carbon materials used include timber structure and ceiling finishes, western red cedar cladding, cellulose fibre insulation (recycled newspaper) and recycled lorry tyres for the entrance matting. A large rainwater butt is also available to serve a vegetable garden.  For all enquiries about the centre, please call them on 023 8087 7880.

 

In this section…