Think Sustainability

Everest Community College: Further information

Everest Community College is designed to be a focal element of the Merton Rise development, the next phase of Basingstoke town expansion. Merton Rise is designed as a sustainable community with mixed tenure residential development, retail, business and employment uses. The college facilities provide a new public civic square with complementary education, community, sports, health and fitness and local Youth Service accommodation.  

A BREEAM assessment for the site has not been undertaken as, whilst the new school has been built upon the site of demolished farm buildings, it currently does not have the infrastructure links etc to enable this building to score highly. This will all be part of the overall Merton Rise sustainable community extension.

The site is gently sloping but cut and fill was minimised through the design of the building that closely follows the contours with arisings managed on site to make the site spoil neutral. The facilities are designed for planned long term expansion/extension with flexibility of design and structure to allow for change during the buildings life.

The  Building Areas (Gross Internal) is 10,200m2 and the Youth Services Building is 1,288m2.

Energy Use is as follows:

  • Kg CO2 /m2/annum: 26

  • Air Tightness: 4.96m³/h/m² at 50Pa.