Think Sustainability

Everest Community College

Everest Community College - external view

The buildings provide education accommodation together with substantial community facilities within a stimulating and inspirational landmark building. The school is a complementary element of the Merton Rise Sustainable Urban Extension, designed as a sustainable community with extended public transport links to the town centre and integrated strategic footpath and cycleway links.

The construction of the new campus is designed around sustainable objectives, simple to use whilst minimising energy use:

  • Planting of over 7,000 new treesand the provision of a nature pond assist with the biodiversity. The trees also create shelter belts for exposed areas of the site.

  • Photovoltaic array located on the roof.

  • The use of natural and passive ventilation systems.

  • The exposure of the thermally massive concrete frame structure to assist with heat retention in winter and cool retention in summer.

  • High levels of thermal insulation, above Building Regulations standards in some areas.

  • Sustainable urban drainage system to the school and sports facilities.

  • Utilisation of low water usage sanitary fittings.

  • Low energy, high frequency luminaries and intelligent lighting control systems utilising presence detection and day light dimming.

  • Recycled aggregates and bearing courses are used where appropriate.

  • A smart waste system was used during construction.

Everest Community College - 2nd photo

  More information on the project can be found here